2 – 3 minuten

Heb je wel eens overwogen om je kennis binnen jouw werkveld te verbreden? Dan ben je vast bekend met het volgende scenario: je gaat op het internet op zoek naar een leuke opleiding en je wordt overspoeld door het aanbod. Zo veel soorten scholen, opleidingen en cursussen…. en de studies verschillen ook nog eens in studieduur en studiekosten.

Hoe kies je in zo’n geval voor de opleiding die bij jou past? Dat is nog helemaal niet zo gemakkelijk. Vooral als je jouw kennis van een specifiek vakgebied wilt verbreden, is het best een taak om een opleiding te kiezen die bij jouw situatie en wensen aansluit. Veel mensen ervaren dit als overweldigend en kiezen voor één van de volgende opties: óf ze kiezen ervoor om geen opleiding te volgen, óf ze gokken voor een opleiding die hopelijk goed aansluit bij hun voorkennis. Het gevaar wanneer je voor die laatste optie kiest, is dat je met een te algemene opleiding te maken hebt. Ik kwam er laatst achter dat je het jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken door voor een masterclass te kiezen.

Geen algemene, maar specifieke kennis

Net als een thuisopleiding als een cursus of een MBO- of HBO-opleiding, kun je ook kiezen voor een masterclass. Lang niet iedereen is bekend met deze optie, maar het is zeker de moeite waard om te bekijken of het misschien iets voor je is. Een masterclass is een éénmalige les of een kortdurende cursus die door een specialist in een bepaald vakgebied wordt gegeven. Een masterclass is interessant voor mensen die zich op HBO-niveau in een bepaald vakgebied willen verdiepen. Bij een gewone opleiding doe je veelal algemene kennis op, maar dit is bij een masterclass heel anders. Doordat je bij een masterclass specifieke kennis opdoet, kun je heel precies kiezen voor een masterclass die over het thema gaat waarin jij je wilt verdiepen. Omdat je les krijgt van een specialist in het betreffende vakgebied, hebben docenten van masterclasses vaak enorm veel kennis, passie en ervaring in het vak. Masterclasses zijn bovendien op de praktijk gericht. Dat is heel handig, omdat je jouw kennis dan meteen kan toepassen in jouw baan. Je zal zien dat je vaardigheden op de werkvloer direct verbeteren. Maar niet alleen dat: een masterclass is ook zeer geschikt voor je persoonlijke ontwikkeling.

College

Kortdurende masterclasses

De masterclasses die we op Thuis-Opleiding aanbevelen, worden aangeboden door LOI en duren 3 maanden. Dat is nogal een verschil met een volledige MBO- of HBO-opleiding, die meestal 3 jaar duurt. Het behoeft denk ik dus geen uitleg dat het volgen van een masterclass voor veel mensen een minder grote stap is dan het volgen van een MBO- of HBO-opleiding. Aangezien een masterclass maar 3 maanden duurt, is dit een stuk makkelijker te combineren met je fulltime baan of met je drukke gezin. Natuurlijk ben je wel degelijk tijd kwijt aan een masterclass, maar de gedachte dat je jouw certificaat binnen 3 maanden al binnen hebt, zorgt ervoor dat jij je er gemakkelijk doorheen kunt slaan!

Thuis of klassikaal, net wat je prettig vindt

De masterclasses die de LOI aanbiedt, zijn zowel thuis of klassikaal te volgen. Je mag zelf kiezen welke optie bij jouw situatie en wensen aansluit. Kies je ervoor om de masterclass vanuit huis te volgen, dan kun je op jouw moment studeren. Of dit nu ’s ochtends, ’s avonds of in het weekend is. Wel zal je genoeg motivatie moeten kunnen opbrengen om de leerstof goed door te nemen. Kies je ervoor om klassikale lessen bij te wonen, dan ben je meer betrokken bij de docent en word je meer gestimuleerd en gemotiveerd om te studeren en mee te doen in de les. Voor welke optie je ook kiest, masterclasses zijn volgens masterclass-studenten goed te combineren met een (full-time) baan.

Voor wie is een masterclass geschikt?

De meeste masterclasses zijn op HBO-niveau, maar laat je zeker niet afschrikken wanneer je geen HBO-opleiding hebt afgerond. Veel belangrijker is dat je beschikt over HBO-werk en denkniveau, en dat je meerdere jaren relevante werkervaring hebt binnen het bepaalde vakgebied. En als je ook nog eens binnen dat betreffende vakgebied werkt, dan is het helemaal mooi! Ben je benieuwd geworden naar de beschikbare masterclasses? Dan kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen op onze masterclasses pagina.

Wat vind jij van masterclasses?