3 – 4 minuten

Ben je toe aan een carrièreswitch, maar weet je nog niet welke kant je op wilt? Dan is het zeker het overwegen waard om de IT sector in te gaan. Misschien denk je: IT? Saai.. moeilijk… en vooral niks voor mij! Maar IT wordt steeds interessanter en er zijn steeds meer kansen en voordelen in deze sector. Dus geef deze blog een kans en misschien denk je straks heel anders over de IT!

De huidige situatie

De afgelopen jaren is er een toenemende schaarste in de IT-branche ontstaan en die schaarste is nog lang niet opgelost. In het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht wordt deze schaarste bevestigd. De verwachting is dat werkgevers de komende 6 jaar grote tekorten kunnen verwachten in de personeelsvoorziening van ICT-beroepen. Er zal hierbij voornamelijk een tekort zijn aan software- en webdevelopers.

Hoe is dit tekort ontstaan?

Momenteel is de digitale revolutie in volle gang: de samenleving is in allerlei aspecten aan het digitaliseren. Functies, bedrijfsvoeringen en strategieën worden steeds verder gedigitaliseerd. Nu digitalisering onderdeel wordt van ieder vak, is digitale technologie binnen bedrijven onmisbaar. Lang niet al deze bedrijven beschikken echter over medewerkers met technische IT-kennis, zoals kennis over marketing technologie tools en –software.

Werkgevers worden ruimdenkender

Werkgevers zijn volop op zoek naar mensen in de IT-branche, maar omdat deze mensen schaars zijn, moeten ze ruimdenkender worden. En dit is voor jou een groot voordeel. Want waar werkgevers voorheen op zoek waren naar IT-kandidaten met een indrukwekkend CV, gaan ze tegenwoordig steeds breder zoeken naar kandidaten die zich graag willen ontwikkelen in het IT-vak.

Steeds meer IT-vacatures

De afgelopen jaren worden er steeds nieuwe IT-functies gecreëerd en er staan er steeds meer IT-vacatures online. Door de digitalisering van de samenleving zal dit aanbod alleen nog maar groter gaan worden. Het is zelfs zo dat de meeste vacatures die worden aangeboden, in de IT-dienstverlening zitten. Mocht je de overstap gaan maken naar IT-professional, dan heb je dus veel te kiezen. Vraag je je af wat voor IT banen er eigenlijk allemaal bestaan? Dan is het leuk om een kijkje te nemen op de website van de Nationale Beroepengids. Op deze website kun je ook het aanbod aan IT-vacatures zien.

VrouwICT

Vrouwen, jullie zijn gewild!

Een groot deel van de bevolking kiest er bewust voor om niet de IT in te gaan. Misschien heb je al geraden over wie ik het heb: vrouwen. Veel vrouwen vinden het verre van aantrekkelijk om te werken in de digitale technologie. Niet zo gek, want er gaan nogal wat vooroordelen de rondte. Zo denken veel mensen bij een IT’er allereerst zeker niet aan een vrouw, eerder aan een man die niet achter zijn computer vandaan komt en zich beter in een programmeertaal weet uit te drukken dan in de Nederlandse taal. Niets is echter minder waar! IT-beroepen zijn ook zeker voor vrouwen weggelegd en bedrijven willen heel graag vrouwelijke IT-professionals in dienst. Dus waar wacht je nog op?

Programmeren kun je leren… écht!

Nou… waar wacht ik nog op… kan ik wel programmeren? Ik bedoel, dat is toch hartstikke moeilijk? Dat is een hele logische reactie, maar programmeren kun je écht leren! Net als een moderne vreemde taal kun je een programmeertaal ook onder de knie krijgen. Programmeren wordt zelfs het nieuwe lezen en schrijven genoemd. Er wordt dan ook verwacht dat programmeren in de toekomst een basisvaardigheid wordt. Of je nu dus een man of een vrouw bent, ga er bij voorbaat zeker niet vanuit dat je niet geschikt bent voor de IT-branche!

Groot aanbod ICT-trainingen

Het volgen van één of meerdere IT-cursussen bereidt je goed voor op een nieuwe carrière in de IT. Van Google-training tot JAVA-training, er is een enorm aanbod aan ICT-trainingen. Maar er zijn zo veel opties dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om een training te kiezen die bij jou past. Om je op weg te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van de meest gevolgde IT-opleidingen op dit moment. Deze selectie van opleidingen kun je vinden op onze ICT Trainingen pagina.

Ik ben heel benieuwd of jouw kijk op de IT is veranderd. Laat het hieronder in de reacties weten.