4 – 5 minuten

Is het er vroeger niet van gekomen om te studeren of waren de mogelijkheden er niet? Ook na je 50ste kun je jouw kennis in een bepaald vakgebied uitbreiden! Het kan een heerlijk gevoel geven wanneer je eindelijk jouw favoriete taal spreekt, alles begrijpt dat met de computer te maken heeft of een ster bent in fotograferen. Al deze doelen en nog vele meer kun je bereiken door te studeren. En dit kan zeker ook na je 50ste!

Helemaal van deze tijd

Waar studeren voorheen voor jonge studenten was die net uit de schoolbanken kwamen, is studeren tegenwoordig van alle leeftijden. Of je nu moeder, huisvader, werkende, arbeidsongeschikt of met pensioen bent; je kunt altijd weer de studieboeken induiken. Veel mensen gaan na hun 50ste studeren als zij zich willen omscholen. Dit gebeurt als zij hun huidige baan niet meer interessant of uitdagend vinden, of als er geen werk (meer) in te vinden is. In deze gevallen kan het een hele slimme zet zijn voor een studierichting te kiezen die je eigenlijk altijd al aansprak.

Je studeert eigenlijk altijd al

Misschien heb je het gevoel dat je jarenlang niets hebt geleerd, maar niets is minder waar. In het dagelijks leven ben je jezelf constant aan het ontwikkelen. Als je de krant leest, nieuwe mensen leert kennen of een computer onder de knie probeert te krijgen, ben je in feite constant bezig met het verwerken en opslaan van nieuwe informatie. Je bent dus eigenlijk altijd al aan het studeren. Dit doe je alleen zonder dat je daar al te veel bij stilstaat. Denk daarom dus zeker niet iets nieuws leren onmogelijk is.

Volwassen vrouw

De meest uiteenlopende redenen

De redenen van mensen die na hun 50ste besluiten om te gaat studeren, zijn enorm uiteenlopend. De ene persoon durft eindelijk zijn hart te volgen en gaat zich verdiepen in het vakgebied waar zijn passie ligt. De ander heeft meer vrije tijd en heeft simpelweg zin om iets nieuws te leren. Mensen kiezen vaak ook voor een opleiding of cursus die aansluit bij een hobby, zoals kunstgeschiedenis, fotografie of schrijven. Maar er is ook een reden die voor iedereen interessant is. Studeren is namelijk een uitstekende manier om je hersenen actief te houden. Door een studie te volgen, blijven je hersenen lang fit!

Voordelen van studeren op latere leeftijd

Grappig maar waar: volwassenen die een studie gaan volgen, zijn vaak een stuk gemotiveerder dan studenten die net uit de schoolbanken komen. Omdat je er als volwassene bewust voor kiest om te gaan studeren, sta je volledig achter je beslissing en wil je er helemaal voor gaan. De kans is groot dat je met erg veel plezier zal studeren wanneer je gemotiveerd bent. En de kans is daarmee ook groot dat je jouw studie met succes zal afronden.

Extra inspanning, maar zeker mogelijk

Toegegeven: na je 50ste kost het toch echt wel wat meer energie om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen en eigen te maken. Het wordt wat moeilijker om nieuwe informatie (snel) te onthouden. Daarom is er een grote portie discipline en inspanning vereist om jouw studie vol te houden. Maar het is absoluut mogelijk om op latere leeftijd te studeren! Volwassenen zijn zelfs beter in staat om de grote lijnen te zien, verbanden te leggen tussen theorie en praktijk en te begrijpen waar het echt om gaat. Zolang je maar graag wilt, zal je inspanning worden beloond.

Studeren op jouw manier

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om te studeren, waardoor je de manier kunt kiezen die bij jouw wensen aansluit. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een deeltijd- of voltijd opleiding te volgen aan een universiteit of HBO, maar een nadeel hiervan is dat dit vaak veel kosten met zich meebrengt. Je kunt ook kiezen voor het HOVO-onderwijs. Deze onderwijsvorm is speciaal ontwikkeld voor ouderen. Deze speciale onderwijsprogramma’s kun je zien als een cursus, waarbij andere onderwijstijden gelden en er geen sprake is van toetsmomenten. Wil je veel liever vanuit je eigen comfortabele stoel aan een cursus of opleiding beginnen? Ook dat is mogelijk. Bij Thuis-Opleiding.nl kun je kiezen uit een enorm aanbod aan thuisstudies. De kans is groot dat je een thuisstudie vindt die jou aanspreekt.

Volwassen man

Een paar tips bij het studeren

Door deze tips toe te passen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om op latere leeftijd te studeren.

  • Aangezien je het wellicht lastiger vindt om informatie te onthouden, kan het handig zijn om de leerstof regelmatig te herhalen. Door de leerstof bijvoorbeeld in de praktijk toe te passen en ermee te oefenen, wordt het makkelijker om de informatie eigen te maken.
  • Heb je te maken met veel leerstof en zie je door de bomen het bos niet meer? Dit los je op door overzicht te creëren. Door bijvoorbeeld samenvattingen te maken en verbanden tussen informatie te zoeken, maak je het jezelf een stuk duidelijker.
  • Moet je veel namen, jaartallen of begrippen onthouden? Dat is niet altijd eenvoudig. Het is in zo’n geval zeker de moeite waard om naar een manier te zoeken waarop jij deze zaken makkelijker kunt onthouden. Maak de namen bijvoorbeeld visueel door er foto’s bij te plaatsen, maak van de jaartallen een tijdlijn en maak van de begrippen ezelsbruggetjes.

Het kan weer even wennen zijn…

Laten we niet doen of het niks is. Studeren op latere leeftijd kan best lastig lijken en dat is het soms ook. Je hersenen moeten omschakelen en hebben de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe informatie. Voel je dus weerstand tijdens het studeren en denk je dat het je niet gaat lukken? Probeer dan toch om het niet meteen op te geven. Naarmate je meer oefent, zal je waarschijnlijk zien dat het je steeds gemakkelijker af gaat.

Het roer omgooien: gewoon doen!

Natuurlijk vraagt het wat lef om aan een studie te beginnen, maar steeds meer volwassenen, waaronder 50-plussers en 65-plussers, durven de stap te nemen! Wanneer je jouw keuze aan familie, vrienden, kennissen of buren kenbaar maakt, kun je wat weerstand verwachten. Je kunt reacties verwachten als “Moet je dat nou wel doen?” en “Heb je dan nog wel tijd voor mij?”. Door er goed met die persoon over te praten, zal die persoon jouw keuze waarschijnlijk wel begrijpen. Je kunt natuurlijk ook reacties verwachten als “Wat een geweldige keuze!” Laat deze reacties je extra motiveren om lekker aan de slag te gaan. Aarzel dus niet te lang en begin met studeren!

Wat is jouw reden om te studeren na je 50ste?