Overweeg je om te werken naast je opleiding, maar weet je nog niet hoe je dit kunt combineren? Een deeltijdopleiding kan de oplossing zijn. Steeds meer studenten kiezen ervoor om naast hun baan een deeltijdopleiding te volgen. Waarom dit gebeurt? Onder andere door de groeiende economie en de veranderende maatschappij.

Groeiende economie

Tijdens de economische crisis was het aantal deeltijdstudenten opvallend laag. De arbeidsmarkt was niet om naar huis te schrijven. Toen de banen niet voor het oprapen lagen, heeft dat veel studenten destijds doen besluiten om voor een voltijdopleiding te kiezen. Als er geen werk is, kun je je immers maar beter gaan focussen op het opdoen van kennis, zo dachten velen. Nu de economie groeit, is er weer veel meer vraag naar personeel. Hiermee gaat direct een verandering gepaard als je kijkt naar het aantal deeltijdstudenten. Zo is het aantal deeltijdstudenten de afgelopen twee jaar flink aan het groeien. Het lijkt erop dat veel mensen de combinatie van werken en leren aantrekkelijk vinden.

Een leven lang leren

Naast de groeiende economie is er nog een verklaring voor de sterke opmars van het studeren in deeltijd. Momenteel vindt er namelijk een maatschappelijke ontwikkeling plaats. Het wordt steeds gebruikelijker dat werkenden ‘een leven lang leren’. Ontwikkelingen volgen elkaar in een zodanig rap tempo op, dat je al snel achter de feiten aanloopt wanneer je kennis niet constant up-to-date is. Je moet als student dus wel meedoen met kennisvermeerdering, wil je aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Een leven lang leren… hoe combineer je dat met het werkende leven?

Nieuwe manier van leren

De ontwikkeling van een leven lang leren gaat gepaard met een nieuw beeld van leren. Waar we het voorheen als vanzelfsprekend beschouwden dat studenten vier jaar lang achter elkaar voltijd gingen studeren, is dat beeld nu een stuk flexibeler geworden. Je bent er als student vrijer in om een studiepad te kiezen dat bij jouw situatie aansluit. Wanneer je een drukke periode op werk hebt, of een moeilijke privésituatie, dan heb je met een deeltijdopleiding een stuk meer flexibiliteit. Je kunt er vaak zelfs voor kiezen om losse modules te halen. Zo wordt het eenvoudiger om werken en leren te combineren.

Parttime werken en parttime studeren

Parttime studeren en parttime werken is zowel voor studenten als voor bedrijven een aantrekkelijke combinatie. Studenten die geld willen verdienen, hoeven met een deeltijdstudie niet de hele week te studeren en hebben meer vrijheid om hun week in te delen. Studenten kunnen hun opgedane kennis bovendien direct in de praktijk brengen, wat veel voldoening en werkplezier kan geven. Bedrijven hebben veel behoefte aan personeel en hebben aan deeltijdstudenten een goede, omdat zij op de hoogte zijn van de meest actuele kennis in het vakgebied. Er zijn zelfs werkgevers die studenten aansporen om deeltijd te studeren en daarnaast te gaan werken. Parttime studeren en parttime werken wordt dus steeds gebruikelijker.

Opleiding online volgen

Een groot voordeel van deeltijdopleidingen is dat ze vaak online te volgen zijn. Dat betekent dat je een deeltijdstudie grotendeels vanuit huis kunt volgen. Hierdoor kunnen studenten hun eigen tijden indelen en kunnen zij er bijvoorbeeld voor kiezen om overdag te werken en ’s avonds te studeren. Het is ook mogelijk om in het weekend of juist in de ochtend te studeren. Je kunt vanuit huis studeren, maar bijvoorbeeld ook onderweg of vanuit de bibliotheek. Dit maakt het gemakkelijker om een haalbare weekindeling te maken.

Best een uitdaging

Een deeltijd opleiding is een aantrekkelijke manier om werken en leren te combineren, maar het vraagt zeker wel de nodige inspanning van je. Omdat je als student in relatief weinig tijd veel theoretisch een praktische kennis op doet, is het best een uitdaging om gemotiveerd te blijven. Vooral als je naast de deeltijdopleiding een intensieve baan hebt. Dat vraagt om een slimme manier van leren. Een effectieve manier van leren kun je zelf ontwikkelen, maar ook de opleidingsinstellingen kunnen hieraan bijdragen.

Nieuwe manier van opleiden

Onderwijsinstellingen houden steeds meer rekening met deeltijdopleidingen en passen de manier van opleiden aan. Ze verpakken het voltijdonderwijs niet zomaar als een deeltijdopleiding, maar ze kijken naar de vraag van deeltijdstudenten, werkenden en hun werkgevers. De nieuwe manier van opleiden houdt in dat de modules relevant zijn voor de studenten, zodat zij de kennis goed in hun werk kunnen toepassen.

De populariteit zal aanhouden

De verwachting is dat de populariteit van deeltijdopleidingen de komende tijd zal aanhouden en misschien zelfs verder zal groeien. De verhouding van deeltijd- en voltijdstudenten zal daarmee steeds evenrediger worden. Dit lijkt mij een zeer positieve ontwikkeling van de economie.

Spreekt een deeltijdopleiding jou aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel
digitale fotografie

Leer de kunst van het fotograferen met een fotografiecursus

Foto’s maken wordt steeds toegankelijker. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Eén klik en je hebt al een foto gemaakt van een mooi uitzicht, een vriend of een gerecht. Maar zijn dit nu echt mooie foto’s? Dat valt vaak best tegen. Een foto is zo snel gemaakt, dat het ook niet echt


Lees artikel