Gisteren is het nieuwe collegejaar van het middelbaar onderwijs voor het eerst officieel ingeluid. Deze plechtigheid is in het hoger onderwijs al lange tijd een jaarlijkse traditie, en dat zal het vanaf nu ook voor het mbo worden. Dat is hoog nodig ook, want het mbo verdient een beter imago. De praktische beroepen waarvoor je met een mbo-opleiding wordt opgeleid, zijn onmisbaar in de maatschappij.

Mbo: praktisch onderwijs

Waar hbo- en universitaire opleidingen gericht zijn op theorie, zijn mbo-opleidingen op de praktijk gericht. Je krijgt praktisch onderwijs dat op andermans ervaringen is gebaseerd. Het volgen van een praktische opleiding biedtheel veel kansen, omdat je direct wordt voorbereid op de arbeidsmarkt.

Praktische opleidingen verdienen aanzien

Het komt nog veel voor dat er op het mbo wordt neergekeken. Zo wordt er over mbo’ers gedacht dat ze niet de slimste zijn en alleen maar met hun handen kunnen werken. Dit zijn kwalijke vooroordelen, omdat het mbo zeker wel meer is dan een simpel cursusje: je gaat echt de diepte in. Of je nu kiest voor onderwijsassistent, evenementenorganisatie of interieuradviseur, je wordt uitvoerig opgeleid. Mbo-opleidingen moeten dus zeker niet worden ondergewaardeerd. Gelukkig gaan steeds meer mensen en organisaties dat inzien.

De economische crisis als boosdoener

Tijdens de economische crisis was er een tekort aan banen en waren er heel veel mensen op zoek naar werk. Voor functies die voorheen door mbo’ers werden uitgeoefend, waren er nu ook genoeg hbo’ers die deze banen best wilden vervullen. Werkgevers kozen vaak dan ook voor hbo’ers in plaats van mbo’ers. Er ontstond steeds minder waardering voor de mensen die praktijkgericht waren opgeleid.

Meer vraag naar praktisch opgeleiden

Nu de economie langzaam maar gestaag aantrekt, komt er weer steeds meer behoefte aan vakmensen. Hierdoor ontstaat er een tekort en wordt er door organisaties uitvoeriger gezocht naar vakkrachten. Dit brengt een opleving van het mbo-imago teweeg. Of organisaties nu op zoek zijn naar timmermannen, verpleegkundigen of calculators, er wordt weer vaker gezocht naar mbo’ers. Dat is goed nieuws, want mbo’ers zijn met hun praktijkkennis zeer geschikt voor het uitoefenen van deze functies.

Onmisbaar

Directeuren van bedrijven zien momenteel in dat mbo’ers onmisbaar zijn in onze economie. Jan-Hein-Alkemade, directeur van Renova, dealer van BMW en Mini, ziet mbo’ers zelfs als de motor van onze economie: “Mensen in het bedrijfsleven kunnen van alles bedenken, maar zonder mbo’ers zouden we niet weten hoe we die ideeën moeten uitvoeren”.

Hbo niet beter dan mbo

Mocht je een studie willen volgen, maar twijfel je tussen mbo en hbo? Dan hoef je er dus zeker niet vanuit te gaan dat het volgen van een hbo-opleiding per definitie beter is dan het volgen van een mbo-opleiding. Die gedachte is onterecht, omdat de maatschappij altijd behoefte zal hebben aan mbo’ers.

Thuis of klassikaal?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een klassikale mbo-opleiding te volgen, maar wist je dat je ook vanuit huis een mbo-opleiding kunt volgen? Een thuisopleiding heeft verschillende voordelen. Zo kun je jouw eigen studietempo kiezen. Ook zijn er geen eisen zoals diploma’s of toelatingsexamens.

Ben je benieuwd naar de mbo-opleidingen die je thuis kunt volgen? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina. Misschien staat hier wel de mbo-opleiding tussen die perfect bij jou aansluit!

Wat spreekt jou aan: een theoretische of een praktische opleiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel
digitale fotografie

Leer de kunst van het fotograferen met een fotografiecursus

Foto’s maken wordt steeds toegankelijker. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Eén klik en je hebt al een foto gemaakt van een mooi uitzicht, een vriend of een gerecht. Maar zijn dit nu echt mooie foto’s? Dat valt vaak best tegen. Een foto is zo snel gemaakt, dat het ook niet echt


Lees artikel