2 – 3 minuten

Gisteren is het nieuwe collegejaar van het middelbaar onderwijs voor het eerst officieel ingeluid. Deze plechtigheid is in het hoger onderwijs al lange tijd een jaarlijkse traditie, en dat zal het vanaf nu ook voor het mbo worden. Dat is hoog nodig ook, want het mbo verdient een beter imago. De praktische beroepen waarvoor je met een mbo-opleiding wordt opgeleid, zijn onmisbaar in de maatschappij.

Mbo: praktisch onderwijs

Waar hbo- en universitaire opleidingen gericht zijn op theorie, zijn mbo-opleidingen op de praktijk gericht. Je krijgt praktisch onderwijs dat op andermans ervaringen is gebaseerd. Het volgen van een praktische opleiding biedtheel veel kansen, omdat je direct wordt voorbereid op de arbeidsmarkt.

Praktische opleidingen verdienen aanzien

Het komt nog veel voor dat er op het mbo wordt neergekeken. Zo wordt er over mbo’ers gedacht dat ze niet de slimste zijn en alleen maar met hun handen kunnen werken. Dit zijn kwalijke vooroordelen, omdat het mbo zeker wel meer is dan een simpel cursusje: je gaat echt de diepte in. Of je nu kiest voor onderwijsassistent, evenementenorganisatie of interieuradviseur, je wordt uitvoerig opgeleid. Mbo-opleidingen moeten dus zeker niet worden ondergewaardeerd. Gelukkig gaan steeds meer mensen en organisaties dat inzien.

Doktersassistent

De economische crisis als boosdoener

Tijdens de economische crisis was er een tekort aan banen en waren er heel veel mensen op zoek naar werk. Voor functies die voorheen door mbo’ers werden uitgeoefend, waren er nu ook genoeg hbo’ers die deze banen best wilden vervullen. Werkgevers kozen vaak dan ook voor hbo’ers in plaats van mbo’ers. Er ontstond steeds minder waardering voor de mensen die praktijkgericht waren opgeleid.

Meer vraag naar praktisch opgeleiden

Nu de economie langzaam maar gestaag aantrekt, komt er weer steeds meer behoefte aan vakmensen. Hierdoor ontstaat er een tekort en wordt er door organisaties uitvoeriger gezocht naar vakkrachten. Dit brengt een opleving van het mbo-imago teweeg. Of organisaties nu op zoek zijn naar timmermannen, verpleegkundigen of calculators, er wordt weer vaker gezocht naar mbo’ers. Dat is goed nieuws, want mbo’ers zijn met hun praktijkkennis zeer geschikt voor het uitoefenen van deze functies.

Onmisbaar

Directeuren van bedrijven zien momenteel in dat mbo’ers onmisbaar zijn in onze economie. Jan-Hein-Alkemade, directeur van Renova, dealer van BMW en Mini, ziet mbo’ers zelfs als de motor van onze economie: “Mensen in het bedrijfsleven kunnen van alles bedenken, maar zonder mbo’ers zouden we niet weten hoe we die ideeën moeten uitvoeren”.

Brainstormen

Hbo niet beter dan mbo

Mocht je een studie willen volgen, maar twijfel je tussen mbo en hbo? Dan hoef je er dus zeker niet vanuit te gaan dat het volgen van een hbo-opleiding per definitie beter is dan het volgen van een mbo-opleiding. Die gedachte is onterecht, omdat de maatschappij altijd behoefte zal hebben aan mbo’ers.

Thuis of klassikaal?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een klassikale mbo-opleiding te volgen, maar wist je dat je ook vanuit huis een mbo-opleiding kunt volgen? Een thuisopleiding heeft verschillende voordelen. Zo kun je jouw eigen studietempo kiezen. Ook zijn er geen eisen zoals diploma’s of toelatingsexamens.

Ben je benieuwd naar de mbo-opleidingen die je thuis kunt volgen? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina. Misschien staat hier wel de mbo-opleiding tussen die perfect bij jou aansluit!

Wat spreekt jou aan: een theoretische of een praktische opleiding?