Een vreemde taal leren is hot: het leren van een vreemde taal was nog nooit zo populair. Bijna iedereen heeft wel een taal in gedachte die hij of zij zou willen spreken, of dit nu Engels, Japans, Frans, Arabisch of Spaans is. Maar lang niet iedereen zet daadwerkelijk de stap om een taal te gaan leren. Wanneer je aan iemand vraagt waarom diegene de taal nog niet aan het leren is, komen er vrijwel altijd verschillende excuses om de hoek kijken: ik heb geen tijd… het komt volgend jaar wel, en ga zo maar door. Zonde, want er komen zo veel voordelen kijken bij het spreken van een vreemde taal. Om je hiervan te overtuigen, geef ik 11 redenen waarom een vreemde taal je superkrachten geeft.

Nu is het beste moment

Nog niet zo lang geleden moest je best veel moeite doen om een vreemde taal te leren. Je moest je inschrijven voor een cursus of opleiding om vervolgens netjes elke les bij te wonen. Tegenwoordig leven we in een tijd waarin je waar dan ook een taal kunt leren. Bij wijze van spreken kun je vanuit je strandstoel een taalcursus volgen. Waar en wanneer je maar wilt sla je jouw laptop open en kun je aan de slag gaan. Of je nu thuis lekker op de bank zit of onderweg bent. Momenteel is het dus gemakkelijker dan ooit om een vreemde taal te leren.

Je gaat mee met de globalisering

Nu de grenzen in een rap tempo vervagen, wordt wereldwijde communicatie steeds belangrijker. We beschikken bijna allemaal wel over een telefoon en/of computer waarmee we kunnen communiceren met mensen aan de andere kant van de wereld. Door een vreemde taal te leren, leer je groter te denken en ga je mee met de globalisering. Je kunt situaties die zich in de wereld afspelen hierdoor een stuk beter begrijpen. Je leert enorm veel over de cultuur en over de gebruiken die bij die taal en cultuur horen, waardoor je een wereldburger wordt.

vreemde taal leren

Slim voor ondernemers

Ondernemers doen er heel goed aan om een vreemde taal te leren. Wanneer je een vreemde taal machtig bent, ben je namelijk niet meer geografisch gelimiteerd. Hierdoor kun je groter gaan denken, buiten de landsgrenzen. Dit opent deuren voor ondernemers die hun diensten en producten aan klanten in andere landen willen presenteren. Maar er is nog een reden waarom het leren van een vreemde taal slim is voor ondernemers. Bij het leren van een vreemde taal, stel je je open voor nieuwe informatie. Je verdiept je in de cultuur door goed te luisteren en je in te leven in de gebruiken van de inwoners. Deze ontwikkeling van empathie is van onschatbare waarde voor ondernemers. Je leert niet alleen een vreemde taal, maar je leert ook om verstandige beslissingen te nemen, je te verplaatsen in de positie van anderen, problemen op te lossen, te communiceren met anderen en buiten jezelf te denken. Dit zijn allemaal vaardigheden die jou helpen bij het worden van een succesvolle ondernemer. In de praktijk kun je jouw empatische vermogen inschakelen bij het ontdekken van de denkwijze van jouw klanten, de pijnpunten van jouw klanten en de plek waar jouw klanten zich online bevinden.

Je wordt een ster in communicatie

Met het leren van een vreemde taal, leer je niet alleen over die betreffende taal. Je leert ook enorm veel over taal in het algemeen. Wanneer je een nieuwe taal leert, word je gestimuleerd om de grammatica, de zinsopbouw en de gebruiken van de taal te bestuderen. Onbewust ga je op die momenten ook deze elementen onderzoeken in jouw moedertaal. Zo word je tijdens het leren van een vreemde taal tevens beter in de taal of talen die je reeds beheerst. Zo kom je er wellicht achter dat je bepaalde regels niet juist toepast. Dit proces maakt je heel bewust over communicatie. Mensen die zich veel met taal bezighouden, communiceren efficiënter. En dat niet alleen: ze kunnen ook beter luisteren.

Je ervaart de cultuur

Vind je het heerlijk om jezelf op vakantie of op reis onder te dompelen in de cultuur van het land? Dan is het leren van de lokale taal onmisbaar. Het leren van de taal zorgt ervoor dat je mensen begrijpt en dat je de wereld door hun ogen kunt zien. Je ervaart hoe het is om te leven zoals hen, je leert wat hun gewoonten zijn en je komt tot het besef dat er meerdere manieren zijn om te proosten, te communiceren, te koken, feest te vieren en te discussiëren. Door de taal te leren, kun je je identificeren met de cultuur en ervaar je de cultuur van dichtbij. Je kunt je hierdoor zelfs één gaan voelen met de cultuur. Het wordt bovendien een stuk leuker om te reizen. Je kunt je gewoon verstaanbaar maken, je kunt de weg vragen en je kunt gemakkelijk contact maken met de lokale bevolking.

cultuur ervaren

Tweetaligheid houdt je gezond

Een enorm interessante reden voor het leren van een vreemde taal, is dat het je hersenen gezond houdt. Bij het leren van een taal, worden er nieuwe zenuwbanen gecreëerd. Deze zenuwbanen ontstaan onder andere wanneer je nieuwe woordenschat leert en je met gespreksvaardigheden oefent. De cognitieve functie van jouw hersenen gaat er hierdoor een stuk op vooruit: je hersenen en je geheugen verbeteren. Je geheugen kun je zien als een spier: hoe meer je dit traint, hoe beter het gaat werken. Vervolgens vind je het een stuk makkelijker om namen, lijstjes en opsommingen te onthouden. En dat is nog niet alles: de kans op dementie wordt kleiner en kan met wel vier jaar worden vertraagd wanneer je meertalig bent. Best de moeite waard dus.

Je wordt besluitvaardiger

Vind je het lastig om beslissingen te nemen? Ook dan is het leren van een vreemde taal aan te raden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je besluitvaardiger bent wanneer je een tweede taal machtig bent. Je bent beter in staat om te relativeren en je onderneemt minder snel impulsieve acties. Dit komt doordat je tijdens het leren van een tweede taal wordt gedwongen om heel vaak kleine vocabulaire beslissingen te nemen. Klopt deze zin, is deze vervoeging juist, spreek ik dit woord juist uit? Al deze nuanceverschillen maken dat je goed na leert te denken over je beslissingen. Dit maakt je besluitvaardiger, ook in het dagelijks leven. Je slaagt er dan ook in om zelfs in moeilijke situaties rationelere besluiten te nemen.

Een taal leren is ontzettend leuk

Een taal leren is niet alleen heel erg goed voor je – het is ook nog eens ontzettend leuk om een taal te ontdekken! Iedere taal heeft weer andere kenmerkende eigenschappen. Zo zijn er verschillen in de volgordes van woorden, worden zinnen anders opgebouwd en heeft de ene taal een stuk meer klinkers dan de andere. Juist die verschillen maken het zo interessant en leuk om een vreemde taal te leren.

nieuwe taal leren

Je maakt makkelijker connectie

Nederlands is een prachtige taal, maar wist je dat slechts 0,003% van de wereldbevolking Nederlands spreekt? Wanneer je meer talen spreekt, wordt het een stuk gemakkelijker om met meer mensen een connectie te maken. Vooral wanneer je kiest voor één van de grootse talen, zoals Engels, Portugees, Mandarijn of Spaans, kun je per taal communiceren met zo’n 20% van de wereldbevolking. Als je een vreemde taal spreekt, kun je gemakkelijker relaties met meer mensen opbouwen. Je kunt zelfs in een ander land gaan studeren, werken of wonen. Als je één of meerdere van deze dromen hebt, is het leren van een vreemde taal de eerste stap om deze dromen te verwezenlijken.

Snel schakelen wordt een eitje

In het dagelijks leven gebeurt er zo veel. Of dit nu thuis, onderweg of op de werkvloer is, overal krijg je te maken met enorm veel indrukken. Je bent met iets bezig, terwijl iemand aan je vraagt of je diegene kunt helpen. Of je bent een tekst aan het lezen, terwijl je ieder moment gebeld kunt worden door een familielid. Tegenwoordig is het dus geen overbodige luxe wanneer je snel kunt schakelen. Uit onderzoek blijkt dat je een betere multitasker bent als je een vreemde taal spreekt. De hersenen van meertaligen zijn namelijk gewend om snel te schakelen tussen talen, waardoor ze tevens snel kunnen schakelen tussen processen. Tijdens het werk zal je merken dat je meer focus hebt, effectiever met je tijd om kunt gaan en dus succesvoller te werk gaat.

Het staat goed op je CV

De laatste reden voor het leren van een vreemde taal, is dat het een zeer goede aanvulling is op jouw CV. Je onderscheidt je hiermee van andere mensen. Werkgevers vinden het vaak dan ook erg interessant wanneer je één of meerdere vreemde talen spreekt. Vooral in Nederland wordt hier veel waarde aan gehecht, omdat we in een internationale maatschappij leven. Met het leren van een vreemde taal, ben je voorbereid op de toekomst.

Ben je benieuwd naar alle taalcursussen die je vanuit huis kunt volgen? Neem dan een kijkje in ons Taalcursussen overzicht.

Ben jij er klaar voor om een wereldburger te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel
digitale fotografie

Leer de kunst van het fotograferen met een fotografiecursus

Foto’s maken wordt steeds toegankelijker. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Eén klik en je hebt al een foto gemaakt van een mooi uitzicht, een vriend of een gerecht. Maar zijn dit nu echt mooie foto’s? Dat valt vaak best tegen. Een foto is zo snel gemaakt, dat het ook niet echt


Lees artikel