HBO Voeding en Diëtetiek

HBO Voeding en Diëtetiek

Steeds meer mensen letten op wat ze eten en besteden aandacht aan een gezond leefpatroon. Ook in de media komt het belang van gezond eten en sporten regelmatig naar voren. Zo ontstaat er een behoefte aan informatie over gezonde voeding en het voorkomen van ziekten die door ongezond eten worden veroorzaakt. Als je de HBO Bachelor Voeding en diëtetiek volgt, verdiep je je in gezond eten zodat je als voedingsdeskundige of diëtist aan de slag kan om mensen te helpen gezond te blijven!

Word nu een expert op het gebied van een gezond leefpatroon door op één van de onderstaande aanbieders te klikken.

Overzicht en prijsvergelijking cursussen en thuisopleidingen HBO Voeding en Diëtetiek

NTI HBO Voeding en Diëtetiek €205,00 p/m
LOI Opleiding VoedingsleerLOI Thuisopleidingen, MBO, HBO, Cursussen €55,00 p/m
NHA Opleiding Voedingsleer
NHA Thuisopleidingen, MBO, HBO, Cursussen
€34,50 p/m
Laudius Opleiding VoedingsadviseurLaudius Thuisopleidingen, MBO, HBO, Cursussen    €39,90 p/m

Wat doe je bij de thuisopleiding HBO Voeding en Diëtetiek?

Tijdens het eerste jaar van de opleiding krijg je een introductie over voedingsleer en diëtetiek. Je leert welke rol psychologie speelt bij voeding, je leert over verschillende soorten levensmiddelen en je ontdekt hoe stofwisseling precies werkt en hoe de anatomie en fysiologie van de mens in elkaar steken. Ook leer je voedingswaardeberekeningen te maken en leer je te werken met cliënten. Je leert op de juiste manier met hen te communiceren, intakegesprekken te voeren en diagnoses te stellen.

In het tweede jaar ga je dieper in op gezonde voeding en leefstijl, het voorkomen van overgewicht en het geven van voorlichting. Hierbij speelt ook ethiek een belangrijke rol. Je leert welke voeding past bij mensen met specifieke ziekten, hoe je als diëtist een behandelplan maakt en welke recepten je mensen kunt aanbevelen. In dit jaar doe je ook verschillende beroepsopdrachten, waarmee je je kennis en vaardigheden in de praktijk kunt verbeteren.

In het derde jaar leer je hoe consumentengedrag werkt, hoe je zorgt voor kwaliteit van je diensten. Ook leer je producten te ontwikkelen op het gebied van voeding en diëtetiek. Daarnaast leer je over microbiologie en sensoriek. Je ontwikkelt je adviesvaardigheden en je doet meer kennis op over voeding in combinatie met sport. Je doet diverse praktijkopdrachten, loopt stage en doet een afstudeeronderzoek.

Wat weet je na afloop van een cursus HBO Voeding en Diëtetiek?

 • Je weet alles over voedingsleer en diëtetiek
 • Je weet alles over microbiologie en sensoriek
 • Je weet hoe het menselijk lichaam werkt in relatie tot voeding
 • Je weet wat de rol is van psychologie bij voeding
 • Je kunt voedingswaardeberekeningen maken
 • Je weet welke voeding past bij verschillende ziekten
 • Je kunt cliënten helpen met voedingsproblemen door gesprekken te voeren, diagnoses te stellen en behandelplannen te maken
 • Je kunt mensen voorlichten over het belang van gezonde voeding
 • Je begrijpt de rol van ethiek tijdens je werk
 • Je kunt producten ontwikkelen op het gebied van diëtetiek
Welke beroepen kan je doen na de thuisopleiding HBO Voeding en Diëtetiek?

Als je deze opleiding hebt afgerond, kun je gaan werken als diëtist, voedingsdeskundige, consulent, adviseur of voorlichter op het gebied van voeding. Hierbij informeer je mensen over het belang van gezonde voeding en je helpt mensen met overgewicht, diabetes of ondergewicht. Je kunt gaan werken bij bijvoorbeeld advies- en voorlichtingsbureaus, voedingsmiddelenbedrijven, thuiszorgorganisaties, instellingen en sportorganisaties.

Welke thuisopleidingen zijn vergelijkbaar met HBO Voeding en Diëtetiek?

Wil je liever een kortere cursus doen op het gebied van voeding? Dan kun je bij de NTI ook kiezen voor de cursus Voedingsleer waarbij je onder andere leert over het lichaam en eetgewoonten. Daarnaast kun je kiezen voor de cursus Gezond en fit, waarbij je leert om mentaal en fysiek fitter en gezonder te worden. Daarnaast is er de cursus Gezonde voeding, waarbij je leert over voeding en voedingssupplementen. Of ga voor één van de volgende opleidingen:

De voordelen van Thuis HBO Studies t.o.v. Klassikale HBO Opleidingen op een rij:

 • Geen toelatingsexamens, voor-diploma’s of selecties aan de poort benodigd: iedereen kan direct starten!
 • Bepaal je eigen studietempo bij elke thuiscursus: jij bepaalt zelf of je bijv. 3, 6 of 12 maanden over je cursus doet!
 • Je eigen mentor, coach en portal tot je beschikking: alle sleutels in handen om thuis je individuele studie te begeleiden met professionele tools
 • Interessante acties bij het bestellen via Thuis-Opleiding.nl. Onze partners NTI, NHA en LOI bieden welkomstcadeaus, kortingen, niet gehaald lesgeld terug, gratis examen en certificaat, gratis proeflessen en ga zo maar door!