4 – 5 minuten

Binnen iedere organisatie heb je constant te maken met veranderingen. Misschien worden er binnen jouw bedrijf vaak nieuwe producten gelanceerd, is jouw bedrijf flink aan het groeien of vinden er juist reorganisaties plaats. Door mee te veranderen met het bedrijf, houd je jouw hoofd boven water en ben je flexibel. Een goede manier om mee te gaan met de veranderingen, is om aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Door kennis te vergaren en gedurende je hele leven nieuwe vaardigheden op te doen, maak je jezelf onmisbaar binnen de organisatie waar je werkt. Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt en je hebt ook nog eens kans op een beter salaris. Maar het is natuurlijk niet niks om naast je werk te blijven leren. Hoe kun je dit op een succesvolle manier combineren? Het antwoord op die vraag geef ik jou graag.

Kies een haalbare opleiding

Allereerst is het van belang om voor een cursus of opleiding te kiezen die bij jou past en die uitdagend, maar niet te hoog gegrepen is. Door een overzicht te maken van de vrije uren in de week die je aan het studeren zou kunnen besteden, krijg je hier meer inzicht in. Veel mensen die naast het werk willen leren, kiezen voor een online opleiding. Het voordeel van een online opleiding is dat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt. Ook kun je stof herhalen als je daar behoefte aan hebt. Bij online opleidingen staat doorgaans aangegeven hoeveel uur je per week kwijt bent aan het studeren. Door hierop te letten, kun je een inschatting maken welke opleiding voor jou haalbaar is.

Planning

Planning is key (en je aan de planning houden ook)

Natuurlijk is niet iedere thuiscursus of thuisopleiding even intensief, maar planning is altijd van groot belang. Aangezien je een aanzienlijk deel van jouw week aan werk besteedt, is het zaak om de overige uren effectief te benutten voor het studeren. Dit lukt het beste door een haalbare planning te maken én je hieraan te houden. Rooster bijvoorbeeld vaste tijdstippen in voor het studeren en zorg ook zeker voor ontspanning. Misschien zie je het niet zitten om de uren van je thuisstudie te plannen en studeer je liever op afwisselende tijdstippen. Natuurlijk ben je volledig vrij in die keuze, maar routine geeft je ritme en structuur. Dit zal je uiteindelijk een positief gevoel geven, wanneer je voldaan je taken hebt afgerond. Als je je aan de planning houdt en taken niet uitstelt, ervaar je minder stress en inspanning. Door te plannen doe je jezelf dus eigenlijk een plezier. Misschien is er in jouw planning minder tijd voor sociale activiteiten, maar weet dat dit maar tijdelijk is. 

Support van je omgeving

Oké, je hebt een planning gemaakt en je zit achter je bureau om te studeren, maar je wordt gebeld door een vriendin, de buurman klopt op de deur om de suiker te lenen en je kinderen vragen om aandacht. Wat doe je? Dat is natuurlijk lastig. Door vooraf of tijdens jouw opleiding de situatie met je familie, vrienden en kennissen te bespreken, kun je hen op de hoogte stellen van jouw planning. Door hen mee te laten denken over de manier waarop je het beste je privéleven met je werk- en studeerleven kunt combineren, creëer je begrip en acceptatie. Wellicht kunnen ze wat taken van jou overnemen, zodat het voor jou gemakkelijker is om je aan je planning te houden. Support van je omgeving maakt het jou dus een stuk makkelijker om werken en leren te combineren.

Overleg met je werkgever

Overweeg je om een opleiding te volgen? Dan kan het zeker geen kwaad om dit met jouw werkgever te bespreken. Je werkgever speelt natuurlijk ook een rol in jouw wens om een studie naast je baan te volgen. Door hem of haar in te lichten, maak je het jezelf misschien gemakkelijker. Veel werkgevers vinden het namelijk zeer prettig wanneer hun werknemers kennis en vaardigheden willen verbreden. Je initiatief wordt misschien wel beloond door een deel van jouw studiekosten te vergoeden of door tijdelijk een flexibeler werkrooster op te stellen. Mocht er geen mogelijkheid zijn om met je werkgever te overleggen, bekijk dan eens je CAO. Hierin staan ook afspraken over een eventuele bijdrage in de studiekosten. 

Werkomgeving

Zorg voor een prettige omgeving

Studeren is leuker in een prettige omgeving. Iedereen heeft hierbij andere voorkeuren. De één houdt van een stille en lege omgeving, de ander maakt het graag gezellig en zet een achtergrondmuziekje op. Door een aangename plek te creëren, zal je merken dat je gemakkelijker aan de slag gaat. Kies bij voorkeur voor een plek met weinig tot geen afleidingen. Op deze manier gebruik je jouw ingeplande studeertijd het efficiënts en ben je sneller klaar!

Wees niet te hard voor jezelf

Als je een drukke baan hebt en ook nog eens een thuiscursus of thuisopleiding komt, ligt stress op de loer. Met een hoge werkdruk kan het zomaar zijn dat je overspannen raakt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het goed om je zo nu en dan te realiseren dat het echt niet perfect hoeft. Je kunt namelijk niet alles tegelijk voor de honderd procent doen. Natuurlijk wil je jouw studie halen, maar je wilt er vanzelfsprekend ook zijn voor je gezin én je wilt niet dat je werkprestaties slechter worden. Mocht het je dus te veel worden, wees dan eerlijk tegen jezelf en doe nét iets minder hard je best.

Vier overwinningen!

Werken en leren is niet niks. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen. Dit betekent dat het een grote prestatie is wanneer de combinatie van werken en leren jou goed afgaat. En dat mag gevierd worden! Niet alleen wanneer je de thuisopleiding met succes hebt afgerond, maar ook tussendoor mag je er zeker bij stilstaan dat je een heel knappe prestatie levert.

Wat is jouw tip om werken en leren succesvol te combineren?