//Waarom het leren van een tweede taal belangrijk is
Waarom het leren van een tweede taal belangrijk is 2017-12-06T10:30:50+00:00

Waarom het leren van een tweede taal belangrijk is

talen

Een tweede taal verrijkt je leven!

Hoewel de wereld waarin we leven relatief weinig continenten bevat, zijn er een groot aantal talen in de wereld. De meeste landen vandaag de dag, als gevolg van de toenemende verstedelijking, internationale handel, toerisme, zakenreizen, en moderne technologie zijn begonnen aan het concept van een samenleving die het concept van multiculturalisme en globalisme omarmen. En blijkbaar, zou een geglobaliseerde multiculturele samenleving ook een samenleving zijn die meertalig is. Hoewel Engels heden ten dage de voertaal is, en een taalcursus Engels daarom wellicht het meest loont, zijn er in vele Engelse landen ook belangrijke 2e en 3e taalgroepen aanwezig. Denk aan de VS waar Spaans door 1/3e van de bevolking wordt gesproken!

Hoewel de VS zichzelf als ’s werelds smeltkroes beschouwt, heeft het zeer lage niveaus van vaardigheid in het leren van een tweede taal: de meeste studenten studeren meestal gewoon Engels, of gaan pas beginnen aan het leren van een tweede taal in een stadium waarin het verkrijgen van echte vaardigheden te laat is. De Spaanstalige bevolking spreekt niet of nauwelijks Engels (meer dan 70%) terwijl het vice versa nog erger is.
Als we kijken naar Nederland is het leren van een tweede taal minder pregnant te noemen: uiteraard kent niet iedereen de Engelse taal in woord en gebaar, maar meer dan 60% van de Nederlanders kan zich redelijk goed uitdrukken in het Engels, zonder de veranglicaliseerde Nederlandse termen.

Tweede en derde talen in Nederland: Duits en Turks?

Het belang en de voordelen van het leren van een tweede taal blijft elke dag stijgen. Zo is de instroom van immigranten van Latijns-Amerikaanse afkomst in de VS resulteerde in het creëren van een grote behoefte aan Spaanse vertalers en tolken. Ook in een aantal andere talen. In Nederland stroomden vele immigranten uit Spanje, Turkije en de Balkan naar Nederland in de jaren 70 waardoor deze bevolkingsgroepen meer aanwezig zijn. Daarnaast is Duitsland op dit moment economisch gezien nog steeds onze grootste handelspartner. Een taalcursus Duits is daarom voor veel mensen in het bedrijfsleven vaak een must. Meer dan 30% van de cursus boekingen bij Thuis-Opleidingen.nl is tot nu toe Duits geweest. Een taalcursus Turks kwam op de 4e plaats, achter Engels en Spaans. Dit bewijst eens te meer de grote, opkomende importantie van Spaans.

De waarde van het leren van meedere talen voor uzelf en uw kinderen

Echter, is het belang van het leren van een tweede taal niet alleen beperkt tot het vermogen van communiceren met mensen die verschillende talen spreken. Volgens recente studies is aangetoond dat het leren van een tweede taal resulteert in het bereiken van een grotere divergentie in denken, creativiteit, en cognitieve ontwikkeling in vergelijking met eentalige mensen. Een aantal studies hebben ook aangetoond dat wanneer kinderen een tweede taal leren, ze de neiging hebben andere leerlingen die maar 1 taal spreken op allerlei gebieden ‘outperformen’. Weer andere studies hebben aangetoond dat de academische vaardigheden van studenten leren van een tweede taal worden verbeterd door het verbeteren van hun vaardigheden in wiskunde, schrijven en lezen.

Taal is een van de belangrijkste onderdelen van de beschaving en de cultuur van de mensen die het spreken. Vandaar dat het leren van een tweede taal een relatief eenvoudige en prachtige manier om een ​​andere cultuur te absorberen is en kan zijn!

>> Ga nu naar het overzicht van alle taalcursussen die Thuis-Opleiding.nl biedt!