Foto’s maken wordt steeds toegankelijker. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Eén klik en je hebt al een foto gemaakt van een mooi uitzicht, een vriend of een gerecht. Maar zijn dit nu echt mooie foto’s? Dat valt vaak best tegen. Een foto is zo snel gemaakt, dat het ook niet echt uitmaakt als ‘ie niet goed uitpakt. Dan maak je er immers gewoon nog een aantal en dan zal er vast wel een redelijke foto tussen zitten. Niet iedereen denkt op deze manier. Sommige mensen zien foto’s als een kunst, een vak, een ambacht. En dat is het in feite ook. Écht mooie foto’s maken, kun je niet van de één op de andere dag. Dat vergt tijd, aandacht en kennis. Lijkt het jou wel wat om serieuzer aan de slag te gaan met fotograferen? Kies dan voor een cursus fotografie.

Waarom fotograferen?

Fotograferen is enorm veelzijdig. Fotografie stelt jou namelijk in staat om prachtige momenten vast te leggen. Waar ligt jouw interesse? De kans is groot dat je ook van jouw interessegebied foto’s kunt maken. Misschien houd je van de natuur en vind je het geweldig om foto’s te maken van flora en fauna. Of misschien vind je het mooi om emoties vast te leggen tijdens bruiloften. Houd je van mode? Dan vind je het vast leuk om foto’s te maken van de nieuwste modetrends op de catwalk. Of volg je het nieuws op de voet? Dan is het misschien wel echt iets voor jou om foto’s te maken van nieuwswaardige momenten. En dit zijn nog maar enkele redenen om te kiezen voor een cursus fotografie. De mogelijkheden in de fotografie zijn eindeloos.

Til je hobby naar een hoger niveau

Een fotografie cursus is een ideale manier om je hobby naar een hoger niveau te tillen. Wellicht weet je precies wat je wilt weergeven op de foto, maar schiet je kennis tekort over de wijze waarop je dit het best en mooist voor elkaar krijgt. In zo’n geval maak je het jezelf een stuk gemakkelijker door een fotografiecursus te volgen. Fotograferen wordt leuker, je foto’s worden mooier en niet onbelangrijk: je zult iedereen versteld doen staan van jou fotografeerkunsten! En dan is het oppassen geblazen dat je niet dagelijks door vrienden en familie wordt ingeschakeld om wat foto’s te maken.

Ambieer jij een carrière als fotograaf?

Denk jij: leuk, fotograferen als hobby, maar ik zou er eigenlijk wel mijn baan van willen maken. In dat geval is het ook raadzaam om een cursus fotografie te volgen. Met een fotografiecursus bereid jij je voor op een professionele carrière als fotograaf. Door veel te fotograferen doe je natuurlijk weliswaar ervaring op, maar je hebt toch ook voldoende theoretische kennis nodig, wil je jezelf professional kunnen noemen. Met het volgen van een cursus fotografie krijg jij misschien wel veel meer klanten dan je je voor had kunnen stellen.

Een fotografiecursus is heel veelzijdig

Wanneer je ervoor kiest om een fotografiecursus te volgen, komen alle relevante aspecten van de fotografie aan bod. Allereerst is van belang om je apparatuur te begrijpen en de functies onder de knie te krijgen. Je wilt immers zo veel mogelijk uit jouw camera halen. Vervolgens ga je aan de slag en leer je hoe je de camera zo instelt om te fotograferen wat je voor ogen hebt. De cursus gaat ook dieper in op hoe je met licht en schaduw, scherpte en diepte omgaat. En de veelzijdigheid van een fotografiecursus blijkt ook wel uit het persoonlijke aspect dat aan bod komt, bijvoorbeeld wanneer je leert hoe je een verhaal vertelt met jouw foto’s en jouw persoonlijke stempel op je foto’s drukt. Al deze aspecten komen tijdens een fotografiecursus aan bod, maar dat is nog lang niet alles. Ben je benieuwd naar meer? Lees dan gauw verder.

De onderdelen van een cursus fotografie

Iedere fotografiecursus is natuurlijk anders, maar grofweg bestaat een cursus fotografie uit de onderdelen techniek, onderwerpen, compositie, belichting en kleur.

  • Techniek is de basis. Om het volle potentieel uit jouw camera te halen, is het essentieel om te weten hoe de camera precies functioneert. Vaak zitten er enorm veel opties op een camera. Door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van ieder knopje en iedere instelling, leg jij een goede basis.
  • Enorm veel onderwerpen zijn geschikt voor fotografie. Denk bijvoorbeeld aan reisfotografie, macrofotografie of actiefotografie. Tijdens een fotografeercursus krijg je inzicht in de specifieke aspecten van ieder thema en onderwerp. Bij landschapsfotografie ga je vanzelfsprekend anders te werk dan bij portretfotografie. Je leert hoe je de juiste voorbereidingen treft om het gewenste resultaat te bereiken.
  • De compositie is van grote invloed op het resultaat van jouw foto. Er valt zo veel te fotograferen; het is aan jou om de kadering te bepalen. Wil je een overzichtsfoto te maken, of spreken details jou juist aan? Tijdens een cursus fotografie leer je hoe je de camera-instellingen aanpast aan jouw compositie.
  • Belichting is misschien wel het belangrijkste aspect van een foto. Zonder goede belichting komen kleuren niet goed tot hun recht en kun je geen goede foto maken. Het doel van de meeste fotografen is een scherpe foto met goede belichting. Hoe bereik je dit? Dat leer je tijdens een fotografiecursus.
  • Tijdens een cursus fotografie leer je natuurlijk hoe je goede kleurfoto’s maakt, maar zwart-witfotografie komt ook aan bod. Ondanks dat we tegenwoordig prachtige kleurfoto’s kunnen maken, is er nog steeds veel vraag naar zwart-witfoto grafie. Kleur, of toch zwart-wit? De keuze is aan jou.

Fotografieskills

Nu je bekend bent met de onderdelen van een fotografiecursus, hoef ik je eigenlijk niet meer uit te leggen dat je na afronding van een cursus fotografie heel veel fotografieskills hebt opgedaan. Nu je zo veel vaardigheden hebt opgedaan, is het tijd om mooie foto’s te gaan maken! Moet je dan per se fotograaf worden? Nee hoor, dat is niet nodig. Er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Niet alleen voor beroepsfotografen

Natuurlijk ligt het erg voor de hand om na afronding van een fotografiecursus, beroepsfotograaf te worden. Maar mooi kunnen fotograferen komt ook in vele andere vakgebieden goed van pas. Als webdesigner is het bijvoorbeeld zeer handig om goed te kunnen fotograferen. Ook in de marketingwereld zijn werkgevers erg blij wanneer je als werknemer kunt fotograferen. Daarnaast zijn bloggers en schrijvers ook gebaat bij goede fotografieskills. Beeld versterkt immers tekst. Het is natuurlijk erg leuk en professioneel om zelfgemaakte foto’s bij je zelfgeschreven teksten te plaatsen.

Fotografiecursus vanuit huis

Tegenwoordig kun je vele cursussen vanuit huis volgen. En dat is ook mogelijk bij een praktische cursus als een fotografiecursus! Erg handig, want zo kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt bovendien zelf je tempo bepalen. Vind je het prettig om extra aandacht te besteden in een bepaald onderdeel, zoals compositie? Geen probleem. Heb je een ander onderdeel, zoals belichting, gauw onder de knie? Dan ga je gewoon vlot verder naar het volgende onderdeel. Dat je de fotografiecursus vanuit huis volgt, betekent zeker niet dat je het helemaal alleen hoeft te doen. Je krijgt gewoon persoonlijke begeleiding en je kunt vragen stellen aan je docent. Bij veel fotografiecursussen is één of meerdere praktijkdagen onderdeel van de planning. Op die manier heb je een compleet plaatje van theorie en praktijk!

Waar?

Dan rest nog de vraag bij welke onderwijsinstelling je een cursus fotografie vanuit huis kunt volgen. Dat is geen makkelijke vraag, want er bestaan vele aanbieders van fotografiecursussen. Ik raad je in ieder geval aan om voor een bekende online onderwijsinstelling te kiezen, zoals NTI, LOI, NHA of Laudius.

Voor een handig overzicht van cursussen fotografie kun je een kijkje nemen op onze fotografiepagina.

Ben jij al verslaafd aan fotograferen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel
digitale fotografie

Leer de kunst van het fotograferen met een fotografiecursus

Foto’s maken wordt steeds toegankelijker. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Eén klik en je hebt al een foto gemaakt van een mooi uitzicht, een vriend of een gerecht. Maar zijn dit nu echt mooie foto’s? Dat valt vaak best tegen. Een foto is zo snel gemaakt, dat het ook niet echt


Lees artikel