Maakt je huidige baan je niet gelukkig en wil je nu écht je droom gaan najagen? Of ben je werkloos geworden en sta je op een keerpunt? Dan is een carrièreswitch misschien wel voor jou weggelegd. Steeds meer mensen gooien het roer om: vorig jaar wisselden zo’n 750.000 mensen van beroep. Ook ik heb de stap gewaagd om een nieuwe weg in te slaan en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Maar omdat het maken van zo’n grote stap niet over één nacht ijs gaat, geef ik je graag een aantal tips bij het maken van een carrièreswitch.

Maar… kan ik het wel?

Veel mensen die een carrièreswitch overwegen, ervaren gevoelens van onzekerheid en twijfel. Dat is niet zo gek: er komt heel veel kijken bij een carrièreswitch. Een contract opzeggen bij je werkgever kan bijvoorbeeld voor een heel dubbel gevoel zorgen. Enerzijds wil je de baan graag opzeggen omdat je er niet gelukkig bent, anderzijds krijg je een onrustig en onzeker gevoel van het idee dat je geen vast inkomen meer hebt. Die tweestrijd kan ervoor zorgen dat je twijfelt of het wel een goed idee is om een nieuwe weg in te slaan, met als gevolg dat je de stap niet durft te maken. Hoe lastig het ook lijkt: het is voor iedereen mogelijk om deze stap te zetten, ongeacht leeftijd. Natuurlijk vraagt het veel moed, doorzettingsvermogen en zelfinzicht, maar wat is er leuker dan doen wat je graag wilt doen? Dit geeft je immers veel geluk en voldoening.

Durf uit je comfortzone te stappen

Overweeg je om een carrièreswitch te maken? Reken dan maar op een spannende periode! Een nieuwe beroepskeuze maken betekent immers dat je het vertrouwde en bekende los moet laten. Wanneer je deze stap durft te zetten, stap je uit je comfortzone. Je gaat op zoek naar je nieuwe uitdaging. Hierbij kun je jezelf de vragen stellen wat je wilt worden, wat je passie is en wanneer je écht gelukkig zult zijn. Durf hierbij groots te denken: wat is jouw droomberoep? Tijdens dit proces kun je best onzeker worden en zal je jezelf wellicht afvragen of je het wel kan, wat je kunt verwachten en of het wel de juiste keuze is. Niet zo gek, want de beroepskeuze die je maakt, gaat je leven veranderen. Maar dit proces is het allemaal waard zodra je tevreden en succesvol een carrièreswitch hebt gemaakt.

Doe goed onderzoek

Wil je een carrièreswitch maken, maar heb je eigenlijk nog geen idee welke kant je op wilt gaan? Laat dat je niet tegenhouden. Door goed onderzoek te doen, ontdek je wat bij jou past. Volg hierbij de onderstaande stappen:

  • Onderzoek wat in jouw leven écht ertoe doet en waar je veel waarde aan hecht. Denk bijvoorbeeld aan zorg, veiligheid of persoonlijke ontwikkeling.
  • Zet vervolgens jouw kwaliteiten op een rij, zoals je inlevingsvermogen, je creativiteit of je aanpassingsvermogen.
  • Bedenk vervolgens waar je energie van krijgt en wanneer je de tijd vergeet. Voorbeelden hiervan zijn schrijven, programmeren en zingen.
  • Onderzoek waar je motivatie uithaalt en wat jou in beweging brengt bij het uitvoeren van een functie. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van veel invloed, het ontvangen van een goed salaris of het krijgen van vele uitdagingen.

Schrijf deze waarden, kwaliteiten, interesses en drijfveren op. Aan de hand hiervan wordt het een stuk makkelijker om een droomfunctie te ontdekken die op al deze aspecten aansluit.

carrière switch maken

Laat het de buitenwereld weten

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het maken van een carrièreswitch. Wanneer je nog niet precies weet welke richting je carrière op gaat, is het voor veel mensen geen prettig moment om dit wereldkundig te maken. Toch kan het heel erg helpen wanneer je jouw familie, vrienden en kennissen laat weten dat je je aan het oriënteren bent op een nieuwe baan. Wellicht kunnen zij jou adviseren en kunnen ze met je meedenken over interessante functies en vacatures. Het is hierbij handig om een richting aan te geven, zoals een sector of branche. Ook is het sterk aan te raden om je LinkedIn profiel op te frissen en contact te leggen met mensen die het werk doen waarin jij geïnteresseerd bent. Je weet nooit wat iemand voor je kan betekenen.

Bereid je voor op een nieuwe carrière

Heb je een interessante functie op het oog? Dan is het zaak om te achterhalen of je aan het gestelde profiel voldoet. Hier kom je het makkelijkst achter door zo veel mogelijk vacatureteksten door te nemen. Hierin kun je lezen wat er allemaal nodig is om in aanmerking te komen voor de functie. Een zeer belangrijke eis is vaak dat je een bepaalde opleiding gevolgd moet hebben.

Volg een thuisopleiding

Een thuisopleiding is een goede manier om je voor te bereiden op je carrièreswitch. Tegenwoordig zijn er heel veel opleidingen die je gewoon vanuit huis kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan studies die je opleiden tot verpleegkundige, docent, programmeur of online marketeer. Het kan tevens heel handig zijn om te kiezen voor een beroep met toekomst. Kijk voor een overzicht van kansrijke beroepen op de website Nationale Beroepengids. Ben je benieuwd naar alle opleidingen en cursussen die je vanuit huis kunt volgen? Thuis-Opleiding.nl geeft je een volledig overzicht van alle thuisstudies die je kunt volgen. Door een thuisopleiding te volgen die bij jouw wensen aansluit, vergroot je jouw carrièrekansen aanzienlijk.

Voor jezelf beginnen

In deze blog heb ik het tot nu toe alleen maar gehad over werken voor een werkgever. Maar vergeet bij het maken van een carrièreswitch vooral niet dat je ook de kans hebt om voor jezelf te beginnen! Heb je een onderscheidende vaardigheid of heb je een bijzonder idee? Overweeg dan zeker om een eigen bedrijfje te starten. Natuurlijk is het runnen van een eigen bedrijf heel anders dan werken voor een werkgever. Aangezien hier veel bij komt kijken, is het aan te raden om een cursus zelfstandig ondernemen te volgen.

Gewoon beginnen!

Na zorgvuldig onderzoek ben je erachter gekomen welke richting je op wilt gaan en weet je welke voorbereidingen je moet treffen. Maar hoe begin je!? Simpelweg door het maken van een begin, zoals het volgen van een thuisstudie. Stap voor stap kom je vervolgens dichterbij het doel dat je voor ogen hebt. Deze stappen geven mensen vaak veel energie en inspiratie.

Als je nog een vaste baan hebt, hoef je deze dus echt niet meteen op te zeggen. Je kunt hiermee wachten zodra je uitzicht hebt op een nieuwe functie. Ook wanneer je voor jezelf wilt beginnen, hoef je niet direct BV op te richten. Je kunt simpelweg beginnen met het opschrijven van ideeën.

Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar zonder dat je in actie komt, treedt er geen verandering op en zal je geen carrièreswitch maken. Misschien blijkt je keuze niet te bevallen. Dan nog is er geen nood aan de man: je kunt in zo’n geval met iets anders beginnen. Alleen wanneer je het probeert, ontdek je of je er gelukkig van wordt.

En nu… volhouden

Midden in het proces van het maken van een carrièreswitch kun je stuiten op lastige momenten. Zo kun je onzeker worden of het allemaal wel gaat lukken of kun je twijfelen of je het überhaupt wel had moeten doen. Laat deze gedachten je niet van de wijs brengen door helder op papier te zetten waarom je deze keuze hebt gemaakt. Sta bovendien stil bij de zaken die je niet prettig vond in je oude situatie. Visualiseer bovendien je doel en benoem waarom je dit doel wilt bereiken. Hierbij is het van belang om te accepteren dat je in een onzekere periode zit, maar onthoud dat deze periode tijdelijk is. En vergeet niet dat het een zeer moedige en bewonderenswaardige keuze is om je passie te gaan volgen. Daar mag je best trots op zijn!

Overweeg jij om een carrièreswitch te maken?

Good Company recruitment

Andwork recruitment

https://www.andwork.com/persoonlijkheidstest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel
digitale fotografie

Leer de kunst van het fotograferen met een fotografiecursus

Foto’s maken wordt steeds toegankelijker. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Eén klik en je hebt al een foto gemaakt van een mooi uitzicht, een vriend of een gerecht. Maar zijn dit nu echt mooie foto’s? Dat valt vaak best tegen. Een foto is zo snel gemaakt, dat het ook niet echt


Lees artikel