Thuisstudies worden steeds populairder. Vrijwel iedereen kent mensen in zijn of haar omgeving die een thuisstudie hebben gevolgd. Dat is niet zo gek: met de digitale revolutie is het steeds gemakkelijker om een thuisopleiding te volgen. Tegenwoordig beschikt bijna iedereen immers wel over een computer met internet, waardoor het voor mensen steeds toegankelijker wordt om een studie vanuit huis te volgen. Studeren op afstand past dus heel goed in de maatschappij van nu. Studeren vanuit huis, wat ook wel ‘e-learning’ wordt genoemd, heeft vele voordelen. Ik deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Studeer waar je maar wilt

Een thuisstudie volgen betekent dat je heel veel vrijheid krijgt. Eén van de grootste voordelen is dan ook dat je kunt studeren waar je maar wilt. Dit biedt vele mogelijkheden. Waar je bij een locatiegebonden, klassikale opleiding op gezette tijden in de studiebanken moet zitten, kun je bij een thuisstudie op jouw gewenste locatie studeren. De meeste mensen kiezen ervoor om thuis op de bank in alle rust te gaan studeren, maar dat is zeker niet de enige optie. Je kunt werkelijk op iedere gewenste locatie studeren. Hierbij kun je denken aan het terras van je favoriete café, in het vliegtuig, op de strandstoel op vakantie en onderweg in de trein. Kies je bijvoorbeeld voor een thuisstudie Frans, dan kun je de cursus meenemen op vakantie om de taal in Frankrijk zelf te gaan leren.

Je bespaart reiskosten én reistijd

Aangezien je niet iedere dag bij de onderwijsinstelling hoeft te verschijnen, hoef je in feite nergens naartoe wanneer je een thuisopleiding volgt. Van inschrijving tot contact met je docent, van betaling tot het volgen van lessen, je regelt alles via het internet. Dat betekent dat je geen tijd kwijt bent aan reizen van A naar B. Hier bespaar je niet alleen een hoop geld mee; je bespaart er ook veel tijd mee. Deze tijd kun je goed besteden aan leren en het maken van opdrachten.

Flexibele tijdsindeling

Het volgen van een thuisstudie geeft je heel veel flexibiliteit als het aankomt op tijdsindeling: je kunt studeren wanneer op de dag je maar wilt. Dit zorgt ervoor dat je een thuisstudie heel goed kunt combineren met werk, kinderen en hobby’s. Je kunt bijvoorbeeld werken als de kinderen slapen of naar school zijn, ’s avonds na het werk, vroeg in de ochtend of in het weekend. Omdat je zelf het startmoment mag bepalen, hoef je niet te wachten totdat je mag beginnen. Op de dag van aanmelden, kun je direct starten met studeren. Dit komt onder andere doordat al het studiemateriaal digitaal te verkrijgen is en doordat je toegang krijgt tot een digitale leeromgeving. Mocht je toch de voorkeur geven aan fysieke boeken, dan is dit in veel gevallen ook mogelijk.

voordelen volgen thuis opleiding

Studeren in je eigen tempo

Ook een groot voordeel van het volgen van een thuisstudie is dat je zelf het tempo mag bepalen. Dit betekent dat je zelf kiest hoelang je in totaal over je opleiding doet. Heb je drukke periodes afgewisseld met rustigere periodes? Dan ga je gewoon in de rustigere periodes met de leerstof aan de gang. Heb je juist veel vrije tijd? Dan is het ook mogelijk om in een rap tempo door de studiestof te gaan. Je bent niet verplicht om een bepaalde tijd te doen over je opleiding. Dit geeft je minder druk dan wanneer je constant deadlines hebt, wat bij een klassikale opleiding wel het geval is.

Praktijkgericht

In tegenstelling tot klassikale opleidingen, die vaak heel theoretisch zijn opgebouwd, staan thuisopleidingen bekend om hun praktijkgerichte karakter. Wat je tijdens een thuisstudie leert, kun je dan ook vaak direct toepassen in de praktijk. Dit komt doordat de onderwerpen, voorbeelden en uitleg zijn toegespitst op de dagelijkse praktijk. Een thuisopleiding is dus heel effectief en geeft daarmee een boost aan je carrière.

Laat je werkgever betalen

Een leuke bijkomstigheid is dat je werkgever zomaar eens jouw thuisopleiding zou willen vergoeden. Soms komt het vanuit de werkgever zelf om jou een thuisstudie aan te bieden, maar je kunt het zelf ook met je werkgever bespreken. Werkgevers zien het namelijk vaak als een pluspunt wanneer de werknemers hun kennis verbreden. Door te laten zien dat je graag wilt leren, toon je initiatief. En wellicht maak je zelfs kans op promotie en klim je na het volgen van een thuisopleiding hogerop in de organisatie.

Betalen in termijnen

Mocht je (toch) zelf voor de thuisopleiding betalen, dan is er in veel gevallen een prettige betaalregeling. Je kunt bij thuisstudies namelijk in termijnen betalen. Dit is erg handig voor mensen die niet in één keer het gehele opleidingsbedrag kunnen of willen betalen. Ook is het handig, omdat je daardoor niet te veel betaalt wanneer je jouw thuisopleiding snel af weet te ronden. Let dus wel op wanneer je langer over je opleiding doet: de kosten kunnen daarmee oplopen.

Goed te betalen

Gelukkig is een thuisopleiding goed te betalen. Waar klassikale opleidingen vaak een enorme greep uit je portemonnee zijn, is dat bij thuisopleidingen lang niet altijd het geval. Dit komt onder andere doordat je geen dure boeken aan hoeft te schaffen. Nu bijna iedereen wel in het bezit is van een laptop of computer, kan het studiemateriaal allemaal digitaal worden aangeboden. Ook is er geen schoolgebouw nodig om de cursisten en studenten in te ontvangen en hoef je ook niet te betalen voor de hoge kosten van docenten.

voordelen volgen thuis opleiding

Goede aanvulling op je CV

In tegenstelling tot vroeger, zijn veel thuisopleidingen tegenwoordig erkend door het ministerie van onderwijs en cultuur. Dat betekent dat een diploma dat je via een thuisopleider hebt gehaald, evenveel waard is als een diploma van een klassikale onderwijsinstelling. Het volgen van een thuisopleiding is dus een goede aanvulling op je CV. Je geeft hiermee aan dat je veel kennis hebt van het betreffende vak. Ook geef je hier een aantal persoonlijke kenmerken mee aan, zoals dat je wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline hebt. Dat zijn eigenschappen die iedere werkgever waardeert.

Je vergroot je kans op een baan

Ben je werkloos en ben je op zoek naar een nieuwe baan? Heb je een uitkering maar kun je niet wachten om weer aan de slag te gaan? Of wil je jezelf graag omscholen? Dan is het volgen van een opleiding een goede keuze. Door het volgen van een thuisopleiding, verbreed je jouw kennis en ben je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Bij het solliciteren laat je hiermee zien dat je jezelf graag wilt ontwikkelen en dat je veel overhebt voor het vinden van een baan. Soms kunnen de kosten van je thuisopleiding zelfs worden vergoed!

Voor ieder wat wils

Momenteel is er een enorm aanbod aan thuisopleidingen. Aanbieders van thuisopleidingen, zoals NTI, LOI, NHA en Laudius bieden allerlei soorten opleidingen aan. Zo veel, dat bijna iedere cursus of opleiding die je kunt verzinnen online te volgen is. Denk bijvoorbeeld aan taalcursussen, IT-cursussen en andere branchegerichte cursussen. Maar ook MBO- en HBO opleidingen en masterclasses kun je gewoon vanuit huis volgen. Het opleidingsaanbod van deze aanbieders kun je gemakkelijk vergelijken op Thuis-Opleiding.nl. Er zijn namelijk wel degelijk verschillen. Zo is de ene aanbieder goedkoper dan de andere. Klik in het menu op een cursus of opleiding die je aanspreekt en je ziet meteen de verschillen staan.

Geen toelatingseisen

Allemaal leuk en aardig, dat grote opleidingsaanbod, maar mag ik eigenlijk wel die ene leuke opleiding volgen, hoor ik je denken. Het antwoord is ja. Een groot voordeel van thuisopleidingen, waar lang niet iedereen van op de hoogte is, is dat er geen toelatingseisen verbonden zijn aan het volgen van een thuisopleiding. Dit is natuurlijk een heel mooi kenmerk, want dit betekent dat niemand wordt uitgesloten. Of je nu jong of oud bent, hoogopgeleid bent of niet, en in wat voor situatie je nu zit, het maakt allemaal niet uit. Omdat iedereen weer een andere reden heeft voor het volgen van een thuisopleiding, is dit ideaal voor iedereen die nieuwe kennis wilt opdoen.

Allemaal voordelen dus, maar….

Bij een thuisstudie zal je steeds zelf het initiatief moeten nemen om te gaan studeren. Dit vereist een hoop doorzettingsvermogen en discipline. In de schoolbanken is er een docent die jou ertoe zet om te leren, maar bij een thuisopleiding heb je die stok achter de deur NIET. Omdat niemand anders jou verplicht om te leren, zal je jezelf moeten verplichten. Een thuisopleiding geeft jou dus zeker heel veel vrijheid, maar wil je jouw thuisopleiding met succes afronden, dan moet je wel in staat zijn om jezelf te kunnen motiveren. Maar ik weet zeker dat jij dat kan!

Welke thuisopleiding ga jij volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Taalcursussen

Laatste artikelen

Flexibel Studeren - NTI

NTI Back to school Actie – Tijd voor wat nieuws!

Het is een vreemde tijd. Misschien kom je er nu achter dat je liever iets anders wilt doen, ben je op zoek naar meer zekerheid en stabiliteit, of wil je je juist nu verder ontwikkelen. Dat kan met FlexibelStuderen® van NTI.


Lees artikel
Google cursus

Welke Google training past bij jou?

Google bestaat 20 jaar en heeft de wereld veranderd. We kennen Google van de zoekmachine, maar het bedrijf heeft nog veel meer te bieden. Denk alleen al aan de vele applicaties en programma’s die door Google zijn ontwikkeld. Wat is Google precies en welke Google trainingen kun je volgen? Ontdek het in deze blog. Google zoekmachine De


Lees artikel
taalcursus Spaans

Een taalcursus volgen: meer dan een hobby

Heb je altijd al Spaans willen spreken? Loop je er steeds weer tegenaan dat je Engels eigenlijk niet goed genoeg is? Of lijkt het je heerlijk om met de lokale bevolking te kunnen spreken wanneer je op vakantie gaat? Een taalcursus is de oplossing. Een nuttige én leuke bezigheid Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal


Lees artikel
HBO thuisopleiding

Een HBO opleiding vanuit huis volgen? Dat kan!

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te studeren. Lekker comfortabel vanuit huis veel kennis op doen over een vakgebied dat jou interesseert, klinkt niet verkeerd toch? Tegenwoordig is de keuze aan thuisopleidingen heel gevarieerd. Wist je dat je zelfs HBO opleidingen vanuit huis kunt volgen? Enkele voorbeelden van populaire thuisstudies zijn HBO Journalistiek en HBO Vastgoed


Lees artikel
studeren met NTI

Studeren op jouw manier met NTI

Het NTI is bij uitstek een aanbieder van thuisopleidingen die met jou meedenkt. Dat valt meteen op wanneer je de website van NTI bekijkt. Ze maken het jou mogelijk om je te ontwikkelen, zonder dat je daarvoor alles opzij hoeft te zetten. Bij het NTI heb je niet alleen de keuze uit vele cursussen en opleidingen –


Lees artikel
Laudius

Studeren vanuit huis onpersoonlijk? Niet met NHA

De NHA, voluit de Nederlandse Handelsacademie, is zo’n 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer. Zijn doel was om het onderwijs voor iedereen bereikbaar te maken. Tot vandaag de dag is de missie van NHA nog steeds om het onderwijs toegankelijk te maken. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de succesformule van NHA. Het


Lees artikel