//Carriere Switch
Carriere Switch 2017-12-06T10:27:21+00:00

Carriere Switch

Mijn ‘midcareer switch’ / door Tessa Hangen

“Het duurde twee jaar van eindeloos zoeken, en ik moest er heel wat voor doen, maar ik ben er eindelijk in geslaagd om een midcareer change te maken”. Dat is, de conclusie die Tessa Hangen, ZZP jobcoach, trekt na een tijd lang ongelukkig geweest te zijn als hr medewerker bij een internationaal bedrijf. Vaak komt dit besef te laat volgens Hangen. Oftewel, een carriere switch die je alleen dan doet, als je echt geen andere uitweg meer ziet. Jammer, zo betoogt Tessa in dit artikel. Want eigenlijk is het dan al te laat: we zouden eerder onze diepste wensen en gevoelens tot uiting moeten laten komen en die droom najagen. Ongelukkig worden in je werk is een streep door het plezier in je leven immers.

Een droomjob bestaat voor iedereen: je moet er soms tegenaan lopen

Ongeveer 10 jaar geleden, toen ik een in het midden van mijn young professional carriere zat, was ik mijn vorige baan als hr medewerker bij een groot kantoor al meer dan zat. Ik zat er ongeveer 4 jaar en had weinig doorgroeiperspectief. Maar eigenlijk wilde ik niet eens doorgroeien. Eens HR, altijd HR, dat was het besef dat steeds meer tot mij doordrong. Feitelijk was het niet eens HR wat ik zo saai vond. Het vakgebied boeide me nog steeds. Maar de vastgeroeste structuur in het bedrijf, het vele werk achter de PC, elke dag in de file staan en altijd van 9 tot 6 werken, of je daar nu zin in had of niet; het ging mij steeds meer tegenstaan. Maar ja, wat dan? Zomaar ontslag nemen kon ook niet. Ik vond dat ik een baan moest zoeken vanuit mijn huidige job. En dat deed ik. Ik was echter niet succesvol in die zoektocht, maar kort daarna kwam ik iemand tegen op een jobfair waar ik voor mijn bedrijf heen moest. Ik raakte in gesprek met een man die een aantal jaren jonger was ik maar die inmiddels een zeer succesvol bedrijf had opgezet in career councelling. Hij was ‘jobcoach’.

De carriere-switch DURVEN maken!

De beste man kon erg gepassioneerd vertellen over zijn bedrijf. Hij adviseerde mensen met een burn out of die op zoek waren naar een uitdaging op het gebied van beroepskeuze, de zo belangrijke leven/werk balans en het plezier terugkrijgen in het werk. Dit deed hij op no-cure-no-pay basis. Oftewel, als iemand binnen 1 jaar niet meer plezier haalde uit zijn huidige werk of de switch niet had gemaakt op basis van het job-advies, dan hoefde deze persoon niets te betalen. Een risicovolle business propositie, maar het bleek een gouden formule. Hoewel het eerste jaar als starter zwaar voor hem was geweest (immers moest hij flink gaan netwerken, acquireren en naamsbekendheid verwerven) en ook meer geld investeren dan verdienen, heeft alle inzet heel veel effect gehad.

Dit klonk mij als muziek in de oren. Ik vertelde hem over mijn eigen negatieve werkervaring en wilde wel eens verder met hem praten. Niet zozeer om in mijn huidige werk naar een oplossing te zoeken, maar rigoureuzer dan dat, een carrière switch advies te krijgen. Laten we eerlijk zijn, als je jezelf echt van je baan wilt ontdoen moet je je daartoe niet laten tegenhouden als je kansen ziet. En die zag ik. De man liet namelijk doorschemeren naar franchise-nemers (business partners) te zoeken in andere regio’s. Ik woonde toevallig in een regio waar hij nog iemand zocht. Ik ben al eens in mijn studententijd in een klein bedrijf gaan werken en ik weet hoe leuk dat kan zijn. De zelfstandigheid, zelf je tijd indelen, zelf je werk opzetten, dat is heerlijk!

Na het maken van de carrière move

Niet veel later heb ik met een gouden handdruk afscheid genomen van mijn werkgever. Omdat ik er 5 jaar had gewerkt, en altijd met succes, konden ze me niet zomaar weg laten gaan en heb ik zelf geen ontslag genomen. We zijn tot een vaststellingsovereenkomst gekomen. Met de maandsalarissen die ik mee had gekregen en de uitbetaling van mijn vakantieuren, heb ik de franchise investering gefinancierd. Daarbuiten heb ik bij mij aan huis een klein kantoortje laten bouwen en die helemaal ingericht met mooi meubilair. Ik kon gaan beginnen! Je kunt je voorstellen wat mijn opwinding toen met me deed. Ik stortte me helemaal op de nieuwe uitdaging. Een paar weken later had ik al de eerste gesprekken met mensen die zich hadden aangemeld naar aanleiding van een advertentie in een regionale krant die ik had laten publiceren.

Ik heb genoten van mijn eerste maanden in mijn nieuwe positie en denk dat ik een goede stap in mijn carrière heb gemaakt. Heel soms mis ik wel eens de gezelligheid / het contact met collega’s, maar de vrijheid die ik nu heb is me veel meer waard. Er zijn dagen dat ik wel eens terug denk aan oud-collega’s, en dan weet ik weer hoe het is om elke dag terug te gaan naar een plek waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Op dit moment voelt elke dag daadwerkelijk als een nieuwe dag, en, voor de verandering, ben ik er van aan het genieten.

Op dit moment is Tessa Hangen een van de grootste ZZP Jobcoaches in Nederland. Ze adviseert maandelijks meer dan 100 mensen op het gebied van werk en carriere vanuit haar kantoor in Utrecht. Ook op zoek naar dé manier om te investeren in je carrière? Kijk dan eens in ons overzicht van thuiscursussen of thuis hbo studies die je kunt doen!

bijz: de naam Tessa Hangen is een pseudoniem / schuilnaam aangezien de persoon geen reclame wenste te maken voor haar bureau